TAŞ BİNA ‘KENT MÜZESİ’ OLUYOR

MERSİN’İN SİMGE YAPISI TAŞ BİNA ‘KENT MÜZESİ’ OLUYOR

Kültür Yayın: 07 Nisan 2024 - Pazar - Güncelleme: 07.04.2024 12:00:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
72 okunma
Takip EtGoogle News

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in tarihine tanıklık eden simge yapılardan Taş Bina’nın restorasyonunu başlattı. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından, önce restorasyon çalışmalarıyla eski görünümüne kavuşturulacak olan binada, daha sonra her katta farklı kullanım alanlarının olacağı iç mekan düzenlemesi yapılacak. Taş Bina yeni haliyle; zemin katı Çok Amaçlı Sergi Salonu ve Kent Müzesi, 1. katı Kent Müzesi Sergi Salonu, 2. katı Başkanlık Makamı, Çok Amaçlı Salonlar, Fuaye ve Toplantı Salonu olacak şekilde işlevlendirilecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in tarihine tanıklık eden simge yapılardan Taş Bina’nın restorasyonunu başlattı. Uzun yıllardır Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimlerinin çalışmalarını yürüttüğü Taş Bina, kısa süre önce boşaltılarak restorasyon çalışmaları başlatıldı. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından aslına uygun bir şekilde yapılacak olan çalışmalar kapsamında, sonradan yapılan müdahaleler ortadan kaldırılacak ve tarihi bina Kent Müzesi olarak hizmet verecek.

Taş Bina; sergi salonu, müze ve fuaye alanı olarak Mersinlilere hizmet vermeye devam edecek

Yaklaşık 3 bin 200 metrekare alana sahip olan Taş Bina’da çalışmalar, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecek. Bina, önce yapılan restorasyonla eski görünümüne kavuşturulacak, ardından da her katta farklı kullanım alanlarının olacağı iç mekan düzenlemesi yapılacak. Çalışmaların sonunda zemin kat Çok Amaçlı Sergi Salonu ve Kent Müzesi, 1. katı Kent Müzesi Sergi Salonu, 2. katı Başkanlık Makamı, Çok Amaçlı Salonlar, Fuaye ve Toplantı Salonu olarak işlevlendirilecek.

1900’lerin başından itibaren tuz deposu, konut, nal ve çivi fabrikası, Akkahve gibi çok farklı şekillerde kullanılan Taş Bina, belirli bir süre sonra belediye binası olarak hizmet vermeye devam etti. Kentlilerin hafızasında çoğunlukla Akkahve olarak kalan Taş Bina, yapılan restorasyon çalışmasıyla, Mersinlilerle birlikte yaşayan ve tarihe tanıklık eden bir yapı olmaya devam edecek.

Gökpınar: “Şehrimize değer katacak projeler daha da çoğalacak”

100 yıldan fazla bir geçmişi olan Taş Bina’nın restorasyon ve kent müzesine dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Fen İşleri Dairesi Başkanı Serdar Gökpınar, proje süresi olarak 540 gün belirlediklerini, ancak daha önce de bitirmeyi planladıklarını söyleyerek, “Bu çalışmalar kapsamında; zaman içerisinde binaya yapılan müdahalelerin kaldırılması, gerekli güçlendirmelerin yapılması, çatı yenilenmesi, cephe temizliği yapılarak, özgün hali korunup restorasyon projesine uygun olarak bölümler işlevlendirilecek” dedi. Çalışmalar sonucunda bina içerisinde kent müzesi, sergi salonları, fuaye alanı ve toplantı salonlarının kullanıma kazandırılacağını kaydeden Gökpınar, “Bu sayede Taş Binamız, şehrin ortak kullanımına katılarak, Mersin ve Mersinlilerle beraber yaşamaya devam edecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimize değer katacak projelerin çoğaltılması yönündeki çalışmalarımız da sürecek” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.