BÜYÜKŞEHİR’İN KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ

MERKEZİN DİYETİSYEN DESTEĞİNDEN YARARLANAN KADINLAR DAHA SAĞLIKLI, DAHA MUTLU

Sağlık Yayın: 21 Haziran 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 21.06.2023 10:19:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
109 okunma
Takip EtGoogle News

Mersin Büyükşehir Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin beğenilen hizmetlerinden biri de ‘Diyetisyen Desteği’ hizmeti. 18 yaş ve üzeri her kadının ücretsiz bir şekilde yararlandığı hizmet ile kişiye özel ve sağlık durumu gözetilerek hazırlanan diyet programlarıyla, danışanlar sağlıklı bir şekilde kilo veriyor. Hizmetten yararlanan kadınlar kilo verdikçe, hem fiziksel hem de sosyal olarak daha iyi hissettiklerini belirtiyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmetlerini sürdüren Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ne giren kadınlar, merkezden mutlu ayrılıyor. Sağlık İşleri Dairesi ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü’nün işbirliğinde, Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) desteğiyle 2021 yılında faaliyetlerine başlayan Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin beğenilen ve kadınlar tarafından ilgi gören bir hizmeti de ‘Diyetisyen Desteği’ hizmeti.

Yerel yönetimler arasında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan; psikolojik danışmanlık, egzersiz danışmanlığı ve diyetisyen desteği hizmetlerini tamamen ücretsiz sağlayan merkez, hafta içi her gün 08.00 - 17.00 arası kapılarını açık tutuyor. 18 yaş üzeri kadınların yararlandığı diyetisten hizmeti ile kadınlar, kişiselleştirilmiş liste ve programlarla sağlıklı kilo veriyor. Kilo verdikçe yaşam kalitelerinin arttığını ve bazı sağlık problemlerinin düzene girdiğini belirten kadınlar, merkez sayesinde hayatlarına daha mutlu devam ediyor. Hizmetten yararlanmak isteyenler, Alo 185 Teksin üzerinden ya da 0 324 502 79 16 numaralı telefondan merkezi direkt arayıp, randevu alabiliyor.

Kinaj: “Doğru ve sağlıklı beslenme planlaması yapıyoruz”

Toplumda beslenme konusunda çok fazla yanlış bilginin mevcut olduğunu ve ilk önceliklerinin doğru ve sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğini planlamak olduğunu kaydeden Diyetisyen Müge Kinaj, “Planlama yaparken kişinin yaşam tarzı, sosyoekonomik düzeyi, varsa bir hastalığını değerlendirerek, hedeflerimiz doğrultusunda diyet listelerini oluşturuyoruz. Sürecin daha da verimli geçmesi ve motivasyon sağlaması adına, danışanlarımızın belirli aralıklarla takibini yaparak diyet ve kilo durumunu da değerlendiriyoruz. Burada genellikle obezite üzerinde çalışıyoruz. Kilo verme, kilo alma hastalıkları da varsa, tedavilere ek olarak beslenme danışmanlığı yapıyoruz. Ayrıca gebe ve emzirme döneminde, kadınlarımızın beslenmesini düzenleyerek takibini yapmaktayız. 18 yaş ve üzeri tüm kadınlarımıza ücretsiz hizmet veriyoruz” dedi.

“10 senedir giyemediğim kıyafetlerimi giyiyorum artık”

Diyetisyen hizmetinden yararlanan Hicran Kalle, kilo verdikçe aktifleştiğini ve daha pozitif olduğunu söyleyerek, “5 ay önce hocamla beraber bu yolculuğa çıktık ve gayet güzel gidiyoruz. 5 ay içerisinde 15 kilonun üzerinde verdim. 10 senedir giyemediğim bazı kıyafetlerimi giyiyorum artık. Yürümek istemeyen bir insandım, artık hep hareket halindeyim. Buraya başladıktan sonra kilo vermeye başladım. Ben normalde dışarıda bir diyetisyene gidemem. Buraya 5 aydan beri geliyorum ve bir kuruş para vermiyorum”  dedi.

“Kilo verdikçe sağlığımda da düzelme oldu”

Naciye Coşkun ise randevularına düzenli olarak geldiğini ve çok faydasını gördüğünü belirterek, “Yağ ve kilodan gittikçe daha mutlu oldum ve kendimi daha iyi hissettim. Müge Hanım’ın söylediği şeyleri tam uyguladım. Şeker hastasıyım, şekerim de düşmeye başladı. İlacımı yarıma düşürdüm. Kilo vermeyle birlikte sağlığımda da düzelme oldu” dedi. Önceleri dar kıyafet giyemediğini ve bunun moralini bozduğunu söyleyen Coşkun, “Artık giyiyorum. Kendimi genç hissettim. 6 kilodan fazla vermiş gözüküyorum. Ayrıca belediyemize çok teşekkür ediyorum. Özelde fiyatlar çok yüksek olduğu için gitme şansımız yoktu. Arkadaşımdan duydum, geldim ve çok memnunum” diye konuştu.

“7 kilo verdim ve çok iyi hissediyorum”

Ocak ayından beri hizmetten yararlanan Şükran Çetinkaya, aynı zamanda fibromiyalji hastası olduğunu ve Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden egzersiz danışmanlığı da aldığını ifade etti. Ağrılarının azalması için kilo vermeye başladığını söyleyen Çetinkaya, “Başladığımdan bu yana 7 kilo verdim ve devam ediyorum. Buraya gelince daha motive oluyorum. Şimdiye kadar hep çocuklarımız için kendimizi feda ettik. Şimdi bundan sonra kendime olduğu için mutluyum. Çocuklar da benim adıma mutlu oluyor. Çok memnunum, arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum” ifadelerine yer verdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.