‘AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA VE AYRIŞTIRMA TESİS AÇILIŞI’

“DÜNYADA İYİ BELEDİYECİLİK; SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYECİLİK OLARAK ANILIR”

Teknoloji Yayın: 17 Temmuz 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 17.07.2023 11:41:00
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
158 okunma
Takip EtGoogle News

Başkan Vahap Seçer, Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi Açılışı’ ile ‘Yenişehir Çevreci Halk Kart Lansmanı’na katıldı.

Seçer, Mersin Büyükşehir olarak çevreye büyük önem verdiklerinden ve bu açılışı da önemsediklerinden söz ederek, çevre konusuna ilişkin; “Sadece Mersin'in, Yenişehir’in ya da ülkemizin sorunu değil, çağın, dünyanın ve Türkiye'nin sorunu” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile ekibini kutlayan Seçer, açılışı yapılan tesisin önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Seçer, “Yapılan iş bizim için de önemli. Toplanan atıkların ayrıştırılarak tarafımıza ulaştırılması bizim için arzu edilen bir durum. Bizim işimiz kolaylaşıyor. Camın, kağıt parçasının, organik ve bitkisel atıkların aynı torba içinde olması önemli. Her birini ayrıştırsak tekrar geri dönüşüm sayesinde ekonomiye kazandırıyoruz” diye konuştu.

CHP belediyeciliğinin de hakkını vererek yapıldığı zaman gerçek bir belediyecilik olduğunu ifade eden Seçer, “Dünyada belediyecilik, iyi belediyecilik; sosyal demokrat belediyecilik olarak anılır” ifadelerine yer verdi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise; “Çevre aslında topyekûn bir mücadele. Atık diye bir şey olmadığını hepimizin keşfetmesi gerekiyor. Sürekli dönüşebilir. Onlar yeni kaynaklara evrilir ve tekrar ekonomi olarak hayatımıza kazandırılabilir. Çevreyi de korumuş oluruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi Açılışı’ ile ‘Yenişehir Çevreci Halk Kart Lansmanı’na katıldı.

Seçer: “Çevre sorunu sadece Mersin'in değil, çağın, dünyanın ve Türkiye'nin sorunu”

Yenişehir Belediyesi Ek Hizmet Binası’nda düzenlenen programa; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Meclis üyeleri, STK temsilcileri ve muhtarlar katılım sağladı. Programda; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Yenişehir Belediyesi Temiz Çevre Anonim Şirketi Müdürü Umut Özsoy tarafından teknik detaylar hakkında bilgi verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer konuşmasında, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye büyük önem verdiklerinden söz  ederek “Sadece Mersin'in, Yenişehir’in ya da ülkemizin sorunu değil, çağın, dünyanın ve Türkiye'nin sorunu. Bizim de en çok kafa yorduğumuz, aşmakta zorlandığımız sorunlarla karşılaştığımız konu çevre konusu” dedi. Başkan Seçer, çevre kirliliğinin tesir ettiği çok geniş alanlar olduğundan söz ederek, sivrisinekten karasineğe, çevre, insan ve toplum sağlığı ile küresel ısınmaya kadar etkilediği çok fazla alan olduğundan bahsetti. Seçer, “Bu aslında şu anda dünyanın başat sorunu” diye konuştu.

“Mevzuat gereği kirleten öder”

Çöp, çöp toplama ve ayrıştırma konularına da değinen Başkan Seçer, “Mevzuat gereği kirleten öder. Ana temel ilke bu. Kim kirletiyor? Parayı verir, vergi olarak öder, kamu görevini yapar. Kim yapar? ÇTV öder, Evsel Atık Vergisi öder, ilçe belediyeleri çöpleri toplar, ayrıştırır. Bu muazzam bir çalışma, muazzam bir uygulama. Büyükşehir’in terfi istasyonlarına ya da düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesislerine götürür. İş hallolur. Bu tesisler modern tesislerdir. Orada çağın gereklerine göre çöp depolanır, öyle vahşi depolama değildir, bertaraf edilir, kompost gübre tesisiniz varsa onu yaparsınız, enerji üretmek istiyorsanız, tesisiniz varsa bunu yaparsınız gibi farklı fonksiyonlar yükleyebilirsiniz. Bu muazzam bir şey” ifadelerini kullandı.

Yasaların kimseye ‘Çevreyi kirletin’ demediğinden bahseden Seçer, yasaların kirletenin ödemesi gerektiğini belirttiğinden söz ederek, “Para da var, para da bize geliyor. Sizler veriyorsunuz. MESKİ vasıtasıyla veriyorsunuz. ÇTV ödüyorsunuz, evsel atık vergisi ödüyorsunuz. 2 fatura geliyor size, bir su faturası, bir de evsel atık bedeli ödüyorsunuz. İlçe belediyeleri o parayı kullanarak bunları topluyor, bize gönderiyor. Biz de bir miktar pay alıyoruz” dedi.

 “İşi usulüne uygun yapmazsak hepimiz işten zarar ediyoruz”

Başkan Özyiğit’in Alanya Sokağı örneğinden yola çıkarak konuşmasını sürdüren ve balıkçıların atık yağları oraya attıklarından bahseden Başkan Seçer, “Farkında olmadan çok önemli bir sorundan bahsetti. Yağmur suyu sistemleri kanalizasyon değildir. Ama açın şehrin altını, yağmur suyu sistemlerine bakın, birçok noktada kaçak bağlanmış kanalizasyon görürsünüz. Biz bunları hep tespit ettik ve kapattık. Hani derler ya; ‘Bakın sokaklar kokuyor’. Sokak kokmuyor, yağmur suyu sistemlerine kaçak bağlanan kanalizasyon, dışarıya logarlardan veriyor kokuyu ve sokak kokuyor oluyor. Orada eminim ki o esnafımız, balıkçı esnafımız kanalizasyona bağlaması gereken sistemini yağmur suyu sistemine bağlamış. Ondan sonra tabi ki o atık yağlar orayı tıkıyor. Bir de atık yağların lavabolardan birçok ev kadını belki bunu bilinçli bilinçsiz yapıyorlar. Hem o sisteme, o apartmandaki sisteme muazzam bir zarar veriyor. Arıtma sistemimize muazzam ve inanılmaz boyutlarda zarar veriyor. Demek ki işi usulüne uygun yapmazsak bu işten kimse karlı çıkmıyor, hepimiz bu işten zarar ediyoruz. Ülke olarak zarar ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Çevre aslında topyekûn bir mücadele”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, 6 temel ilkelerinden birinin ekoloji olduğunu, doğayı ve çevreyi koruyarak geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak adına çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kardeş şehirleri olan Almanya’ya yaptıkları bir gezide belediyenin atık toplama sisteminin çok iyi ve çok düzenli işlediğini, aksi bir durum olduğunda cezai yaptırım uyguladıklarını ve atık toplama alışkanlığının 3 yaşından itibaren topluma kazandırıldığını örneklerle anlattı. Özyiğit, “Sıfır atığa doğru bir yolculuğa çıktığımızda sene 2000’di. Biz mahallelerde site site dolaşarak bilgilendirme çalışmaları yapıyorduk. Önemli bir mesafe aldık. Mesela atık yağ hem doğayı kirletiyor, kanalizasyonu kapatıyor, canlılara zarar veriyor. Hâlbuki onu ekonomiye çevirmemiz mümkün. Balıkçılarda, evlerde bu atık yağları toplayarak 1’e 4 oranında sıvı yağ ile yemeklik yağ ile değiştirme şansımız oldu. Çevre aslında topyekûn bir mücadele. Atık diye bir şey olmadığını hepimizin keşfetmesi gerekiyor. Sürekli dönüşebilir. Onlar yeni kaynaklara evrilir ve tekrar ekonomi olarak hayatımıza kazandırılabilir. Çevreyi de korumuş oluruz” dedi.

“Çevreci Halk Kart Yenişehir’de herkesin kullandığı bir araç olacak”

Yenişehir Çevreci Halk Kart’ın teşvik olarak kullanılan güzel bir araç olduğunu ifade eden Başkan Özyiğit, “Bir vatandaş istese Çevreci Halk Kart’la bir ayda 3 bin lira aile ekonomisine katkı yapabilir. Biraz çevresinden, biraz kendi atıkları gibi. Dolayısıyla aile ekonomisine önemli bir katkı. Bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyoruz. Hem çevreyi koruyoruz hem aile ekonomisini güçlendiriyoruz. Bugünkü tesis de bizim topladığımız ambalaj atıklarını başka tesislere vermek yerine işlenmiş, ayrıştırılmış, sıkıştırılmış vaziyette direkt ham madde üreticisine ulaştırabileceğimiz bir tesis halinde. Bunun arkası gelecek. İnşallah bunu geliştireceğiz. Yenişehir’deki 100 bin konutun tamamında bu atık yönetimini gerçekleştireceğiz. Çevreci halk kart Yenişehir’de herkesin kullandığı bir araç olacak. Bu yolda ilerleyeceğiz” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından ise kurdele kesimi ile birlikte açılış gerçekleştirilirken,  Başkan Seçer ve protokol üyeleri de ‘Ambalaj Atığı Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ni gezdi.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.