Tarsus Ticaret Borsası’nın 2022 yılı

Tarsus Ticaret Borsası’nın 2022 yılı tescil işlem hacmi 13,5 milyar lira ile rekor kırdı

Ekonomi Yayın: 23 Şubat 2023 - Perşembe - Güncelleme: 23.02.2023 17:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
245 okunma
Takip EtGoogle News

Tarsus TB Meclis Başkanı Murat Kaya, 2021 yılına göre işlem hacimlerinin % 125 arttığına değindiği Şubat Ayı Meclis toplantısında “2022 yılında karşı karşıya kaldığımız tüm zorluklara rağmen üyelerimizin üstün gayret ve çalışmaları ile birlikte üretmeyi, şehir ve ülke ekonomisine değer katmayı sürdürüyoruz.”dedi.

Tarsus Ticaret Borsası (Tarsus TB) Meclis Başkanı , artan hammadde ve enerji maliyetleri, yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı makroekonomik sıkıntıların gölgesinde geçen 2022 yılını Tarsus Ticaret Borsası olarak memnuniyet verici sonuçlar ile tamamladıklarını söyledi.

Gıda güvenliği, küresel iklim krizleri ve jeopolitik risklere rağmen hız kesmeden üretime devam eden tarım sektörünün başarısının Borsa işlem hacmi rakamlarına yansıdığını belirten Başkan Kaya, 2022 yılında bir önceki yılın 12 aylık dönemine göre yüzde 125’lik artışla işlem hacminin 13,5 milyar lira olduğunu açıkladı.

Başkan Murat KAYA, bu rakamın Tarsus Ticaret Borsası’nın 70 yıllık tarihinde bugüne kadarki en yüksek işlem hacmi rakamı olduğunu kaydederek, bir rekor kırdıklarını vurguladı.

İhracatta ise,

2022 yılında bir önceki yılın 12 aylık dönemine göre yüzde 110’luk artışla ihracat işlem hacminin 184 milyon lira olduğunu belirten Meclis Başkanı Kaya, “ Bu rakam Tarsus Ticaret Borsası’nın 5 yıldır yürüttüğü URGE projesinin eseridir.” Dedi.

TÜRİB’te işlem hacmi 400 milyon lirayı aştı

Tarsus TB Meclis Başkanı Murat Kaya, tescil işlem hacminde elde ettikleri başarıyı Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Piyasası’nda da gösterdiklerini açıkladı. 2019 yılından itibaren faaliyete geçen TÜRİB’te Tarsus Ticaret Borsası olarak emin adımlarla büyümeye devam ettiklerini, 2021 yılında 71 olan TÜRİB üye sayısını da yüzde 500  oranında artırdıklarını belirten Meclis

Başkanı Murat Kaya,” Yetkili acentesi ve hissedarları arasında yer aldığımız TÜRİB ELÜS Piyasası’nda, Borsamıza kayıtlı yatırımcıların 2022 yılında gerçekleştirdiği 1.222 işlemde 66 milyon 852 bin kilogram ürünün alım ve satımı yapılırken, toplam 410 milyon liralık işlem hacmi ile üreticilerimizin bin bir emek ve alın teriyle ürettikleri ürünlerin gerçek değerini bulmasına katkı sağlayarak ELÜS satışlarında 169 lisanslı depo içinde 37. Sıraya yükseldik ” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksini (Tarım-GFE) değerlendiren Meclis Başkanı Murat Kaya, “Tarım-GFE’nin aylık yüzde 0.72, yıllık 103.14 ilan edildiğini belirterek, “Bu rakam, son 4 yılın en düşük Aralık ayı enflasyonu oldu. Yıllıkta ise 103.14 olarak ilan edilen Aralık ayı rakamı, hala son 8 yılın en yüksek rakamı olmuştur. Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 105.70 ile üç haneli olarak açıklanmaya başlanan yıllık tarımsal girdi maliyetleri enflasyonu, o tarihten bu yana artarken Aralık ayı itibariyle yüzde 103.14 ile geçen aya göre düşüş göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Meclis Başkanı Murat Kaya, üyelerin ihtiyaç duyduğu her alanda hayata geçirdikleri çalışmalar ile Tarsus Ticaret Borsası’nın, Türkiye’nin sayılı borsaları arasında yer almasını sağladıklarını kaydetti. İşlem hacmi rakamlarının bunun bir kanıtı olduğunun altını çizen Başkan Kaya, Bu başarı sadece Tarsus Ticaret Borsası’nın değil, aynı zamanda tüm üyelerimizin de başarısıdır. Bu çerçevede, üyelerimizin ticari hayatlarına katkı koyacak, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artıracak projeler üretmeye gayret ediyoruz. İnanıyorum ki 2023 yılında da yine birlik ve beraberlik içinde, omuz omuza kurumumuz ve şehrimiz için çalışıp üretmeye devam edecek; hep birlikte yeni başarı hikayeleri yazmayı sürdüreceğiz ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.