KAMUOYUNA DUYURU!

T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI’na ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne soruyoruz:

Gündem Yayın: 07 Ağustos 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 07.08.2023 13:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
88 okunma
Takip EtGoogle News

05.08.2023 tarihli Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü basın açıklamasında, Tarsus Belediyesi’ni kınayan bir metin yayınlanmıştır.

T.C. KÜLTÜR BAKANLIĞI’na ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne soruyoruz:

 1- Niçin Ankara Devlet Tiyatroları ve Van Devlet Tiyatroları’nda oynanan ve içerisinde, Mersin Valiliği tarafından şikayet konusu edilerek ‘’dini değerlerin aşağılandığı’’ iddia edilen ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeci sahnelediğinizi kamuoyuna açıklayamamaktasınız?

2- ANKARA DEVLET TİYATROSU, ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunu ve ‘’dini aşağıladığı iddia edilen’’  ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeci sahnelemiş midir?

3- VAN DEVLET TİYATROSU, ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunu ve ‘’dini aşağıladığı iddia edilen’’ ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeci sahnelenmiş midir ?

4- Devlet Tiyatroları Genel Repertuarına ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyun ve ‘’dini aşağıladığı iddia edilen’’ ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skeç ne zaman, hangi karar numarasıyla alınmıştır?

5- İlk açıklamanızda ‘’William Shakespeare’in BİR YAZ GECESİ DÖNÜMÜ RÜYASI isimli oyundan uyarlanmıştır’’ şeklinde deklare ettiğiniz ve Mersin Valiliği tarafından yayınlanan basın bültenine rağmen bugünkü basın bülteninizde niçin ‘’Tarsus’ta sahnelenen oyunla BİR YAZ GECESİ DÖNÜMÜ RÜYASI isimli oyunla ilgisi yoktur’’ demektesiniz?

6- Tarsus’ta şikayet edilen skecin, Devlet Tiyatroları repertuarında bulunduğunu, Ankara ve Van Devlet Tiyatroları tarafından ‘’AZİZNAME 95’’ ismiyle sahnelendiğini, bu oyunu sahneleyen sanatçıların hala kadronuzda bulunduğunu tiyatro camiasına ve kamuoyuna açıklamanız gerekmektedir.

7- Eğer, ‘’dini değerlerin aşağılandığı iddia edilen’’ ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunun ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecini Ankara ve Van Devlet Tiyatroları sahnelememişse, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kendi yapımları olan bu oyunları, kendi sanatçı, rejisör ve kadrolu sanatçılarının isimlerini Devlet Tiyatroları resmi sitesinden kaldırmalıdır. Sözü edilen kadrolar, afişler, görseller ve oynanan oyunun videoları Devlet Tiyatroları Resmi Web sitesinde dururken, Devlet Tiyatroları’nın ‘’AZİZNAME 95 isimli oyunu sahneledik, içerisinde de dini aşağıladığı iddia edilen skeç bulunmaktadır’’ diyememesi, enteresandır.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü konuyu saptırmaya çalışsa da ‘’Tarsus’ta dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle şikayet edilen skeci hem Ankara Devlet Tiyatrosu’nda hem de Van Devlet Tiyatrosu’nda sahnelediklerini açıklamak zorundadır.

Tarsus’ta ‘’dini aşağıladığı’’ iddia edilen, tespihli bir Arap Şeyhi ve Türbanlı bir kadının başından geçenleri anlattığı gerekçesiyle Mersin Valiliği tarafından şikayete konu olan skeç, T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yıllarca sahnelenmiştir.

Bugün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün tuhaf bir açıklamayla ‘’BİR YAZ GECESİ DÖNÜMÜ RÜYASI’’ oyunla ilişki kurmaya çalışarak, konuyu ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyundan uzaklaştırmaya çalışması aşikardır.

Dün, ‘’AZİZNAME 95’’ isimli oyunun Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 700’ü aşkın bir sahneleme rakamına ulaşarak oynanma süreci için, hala hayatta olan Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü ve 1995-2000 yılında bu oyunu yöneten Sayın Yücel Erten’i referans olarak göstermiştik.

Bugün, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün ‘’Evet, bu skeci, Tarsus Belediyesi’nin sahnelediği tekstin birebir aynısını, elinde tespih olan Arap Şeyhi ve onun türbanlı karısı ile başından geçen ‘’müstehcen’’ hikayeleri hem Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 5 yıl hem de Van Devlet Tiyatrosu’nda yüzlerce kez sahneledik’’ diyememesi, Türk Tiyatrosu adına utanç vericidir.

Yeniden kamuoyuna, saygıyla duyuruyoruz:

Tarsus’ta sahnelenen oyunla, Devlet Tiyatroları’nın sözünü ettiği William Shakespeare oyununun hiçbir alakası yoktur ve konu zaten bu değildir.

Konu, Tarsus’ta şikayete konu olan skeci Devlet Tiyatroları’nın yüzlerce kes aynı şekilde, Arap bir petrol şeyhi, onun türbanlı karısı ve ‘’tespih’’ metaforuyla sahnelemiş olduğu; ancak Devlet Tiyatroları ‘’dini aşağıladığı’’ iddia edilen oyunu sahnelerken hiçbir müdahaleyle karşılaşmadığı halde Tarsus Belediyesi’ne soruşturma açılması konusudur.

Devlet Tiyatroları halkındır!

Halka yalan ve yanlış bilgiler vermek, yıllarca halka ‘’ücreti mukabilinde’’ sahnelenen ‘’AZİZNAME 95’’ oyunundan bir türlü söz edememek ise Türk Tiyatrosu’nun koca çınarı olmuş bir kurumu küçük ve komik düşürmüştür. Bu utancın bir an önce temizlenmesi, Mersin Valiliği’mize ve kamuoyuna, Tarsus’ta şikayet edilen; T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nce yüzlerce kez ve yıllar boyunca ‘’DU BAKALİ N’OLECAK?’’ isimli skecin oynandığını açıklamasını bekliyor, sürecin hukuki boyutta, maddi ve manevi haklarımız saklı olmak üzere takipçisi olduğumuzu bildiriyoruz.

Bir sonraki aşamada, Ankara Devlet Tiyatroları ve Van Devlet Tiyatroları’nda bu oyunu sahnelemiş rejisör ve sanatçıları referans gösterip, kamuoyu önünde doğru bilgileri halkla paylaşmaları davetinde bulunacağımızı belirtiyor, T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI, müfettiş ve müsteşarlarını göreve davet ediyoruz.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.