KADIN ELİYLE, ESKİLERDEN YENİ ÜRÜNLERE

Üretici Kadın denildiğinde Mehtap Güneş Alyakut adı gelmelidir

Yaşam Yayın: 15 Kasım 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 15.11.2023 14:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
109 okunma
Takip EtGoogle News

Üretici Kadın denildiğinde Mehtap Güneş Alyakut adı gelmelidir. Nedeni de evinde atık denilen kullanılmayan eşyalardan yeni kullanılabilecek ürünler elde etmesidir. Geri dönüşümü uygulayan örnek kişide diyebiliriz.

Kadınca Gazetesi olarak evindeki atölyesinde ziyaret ettiğimiz Mehtap Güneş Alyakut’u dinler iken gördüklerimizde takdir edilecek çalışmalardı. Örneğin bir deniz yatağından plaj çantaları, Gözlük kutusundan boncuklarla işlenip gece çantası, köpeğin tasma ipinden çanta sapına dönüştürülmüş olması takdire şayandı. Bizler ekip olarak çok etkilendik ve herkesin bu konuda Mehtap hanıma hiç zahmet etmeden yardımcı olabileceklerdir.

Değişim projesiyle kadınlara iş imkanı da sağlayabileceğini ifade eden Mehtap Güneş Alyakut ile yaptığımız görüşmede şu bilgileri verdi.

“Bu işe başlarken bir şeyi başka bir şeye dönüştürmek hoşuma gidiyordu. Zaman içerisinde büyüdükçe ve geliştikçe ihtiyaçlar ölçüsünde kısaltma, uzatma, daraltma ve büyütme gibi tadilat işleri hoşuma gidiyordu. Daha sonrasında model değiştirme özellikle abiyelerde derken sıfır atık ortaya çıktı ve geri dönüşüm dedim ki bende çağıma göre bu dünya hepimizinse bir ucundan tutayım ve geri dönüşümü dönüştürmeye başladım.  Malzeme çoktu yerdeki yatak, örtüler, elbiseler, etekler, çocuk giysileri, ayakkabılar, botlar, terlikler, çiçekler, ipler ve yünler ile çok sayıda dönüşümlerim oldu.

Daha sonra beni çok heyecanlandıran Tarsus’ta bir Üretici Kadın Kooperatifi kuruldu ve ben bu yaptığım işi oraya taşımaya çok gayret ettim. Fakat “Geri dönüşüm alamadım” halbuki bir çok kadına iş imkanı doğacak ve hatta kooperatif ayakta kalacak. Uzun yıllar Tarsus’ta kadınlar bu çatı altında geniş bir üretim yelpazesi yakalayacaktı.

Sonra ben kendi kendime dedim ki Mehtap bu işi bırakma ve ne kadar yapabilirsen yap bu dünya benim, bu ülke benim. Benim uyguladığım güzel bir projedeyim benim arkamdan gelinsin. Şu anda elimdeki bu iş o kadar yaygın ve o kadar iyi gidiyor ki bu pazarda bizde olmalıyız ve bunun çabasını  veriyorum üstelik tüketim yerine, yeniden üretim veriyorum ve ürünlerin satışlarını şöyle yapıyorum.

Satılan her ürünün 3’te 1’i bir kız öğrenciye veriliyor tabi ki biriktirip 100.- TL, 200.- TL olunca veriliyor. 3’te 1’i masrafa, 3’te 1’i de üreten kadının emeğine veriyorum. Bu çalışmamız aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi de diyebiliriz.

Bu proje süreklilik kazandığında kendimle gurur duyacağım. Dünyanın geleceği için küçük bir su damlası olup göl olmasıyla çok onur verici olmalı. İz bırakmak, yolda ışık olmak hepimizin bu projeye destek olmanızı umut ediyorum.” Dedi.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.